lucia i sundbyholm

I helgen var det urpremiär för Sundbyholms julmarknad. Eskilstunaborna gick man ur huse och även tillresta kom för att uppleva den nostalgiska stämningen och botanisera bland lokalproducerade charkuterier, hantverk och julgodis.

 

Doften av brända mandlar slingrade sig långt upp i slottsallén, där besökarna kom körandes i strid ström redan en halvtimme före utsatt starttid. Vid marknadens entré sprakade eldar och många stannade under den granrisprydda portalen för att ta selfies med det glimrande marknadsområdet i bakgrunden.

– Äntligen en klassisk, gammaldags julmarknad. Precis så där sagolik som den ska vara. En riktig Kajsa Kavat-stämning, kommenterade systrarna Therése och Ann som rest hit ända från Stockholm.

Sundbyholms_julmarknad_2021-3160

På plats i de mysigt inredda marknadsbodarna fanns ett 30-tal förväntansfulla utställare som under två dagar erbjöd allt från hemslöjd till mathantverk i form av ostar, korvar, rökt fisk, marsipan och karameller. Och handeln – den gick långt över förväntan!

– På en timme hade vi helt sålt slut på bröd. Jag blev tvungen att slänga mig i bilen till bagarstugan och rensa frysen, säger Laila Uhlin, tunnbrödsbagare från Kvicksund.

Yvonne Persson, ullhantverkare med över tjugo års erfarenhet som utställare, höll med.

– Marknaden blev verkligen en fullträff. Både för besökarna och oss utställare. Det var fint att se så många visa uppskattning för både våra produkter och för hur fint anordnad marknaden var, säger Yvonne.

Lucia på sundbyholm julmarrknad

”När mörkret föll över slottsängen och Lucia kom skridande med levande ljus i håret var det som om hela marknaden höll andan”

Även för barnen fanns mycket som lockade. Gratis fiskdamm, ponnyridning på ängen, tombola och besök hos tomten som satt i sin fåtölj och läste önskelistor. Och i verkstan hade Kreativa Karin byggt upp en hel pysselvärld.

– Jag brinner för återbruk och ville visa hur lätt det är att förvandla det enkla till något vackert. Många barn valde att göra snöflingor och julstjärnor av toarullar. Det kändes fint att så många gick härifrån med en fin och julig dekoration, sa Karin.

När mörkret föll över slottsängen, och Lucia kom skridande med levande ljus i håret, var det som om hela marknaden höll andan. Samma känsla infann sig under söndagens sista timme då Andreas Weise, en av Sveriges mest streamade artister juletid, kom för att sjunga in julen och avsluta marknaden för den här gången.

Jultomten i sundbyholm

Ett stort tack till alla ni tusentals besökare som med köplust och glada leenden bidrog till att göra julen på Sundbyholm till en sagolik upplevelse. Tillsammans har vi startat ny tradition! Välkomna tillbaka nästa jul…

Sundbyholms_julmarknad_2021-3172
Sundbyholms julmarknad 2021

Datum och tid

11-12 december 2021