Cykla i skog. Vacker cykelled hösttid.

Aktiviteter året om

Sundbyholm har ett stort utbud av naturupplevelser och kulturhistoria. Välkommen hit både sommar, höst, vinter och vår. Här följer aktiviteterna med årstidernas skiftningar och det finns alltid en anledning att komma tillbaka!

Slottsflärd, runor och delikatesser

Alldeles intill Mälarens strand ligger anrika Sundbyholms slott med sin natursköna slottspark. Här kan du skämma bort dig en helg eller strosa runt i parken och fika på det mysiga hamncaféet i båthamnen – sommar som vinter.

Missa inte ett besök vid den tusenåriga Sigurdristningen, ett av Sveriges förnämsta fornminnen. Du hittar den via en lättsam promenad genom landets nordligaste bokskog

Passa också på att köpa med dig lokalproducerade delikatesser från Sundbyholms kött & fisk med eget rökeri och den mysiga gårdsbutiken Solby gård.

Shape Copy 9

Sundbyholms slott

Precis intill Mälaren och mitt i ett naturreservat ligger Sundbyholms slott. Unna dig en slottsweekend eller afternoon tea i historisk miljö. Slottet har även konferensverksamhet, samt uthyrning för bröllop och fest.

Sundbyholmstravet

Sveriges första ekotravbana och en förebild för andra anläggningar i landet. På området finns sju olika banor, två restauranger samt bar och gatukök. Här hålls SM-tävlingar, tävlingar inom Svenska Travligan och andra evenemang.

Sundbyholms gästhamn

I en av Mälarens vackraste vikar ligger uppskattade Sundbyholm gästhamn – ett självklart utflyktsmål för båtgäster sommartid. Här finns också det mysiga hamncaféet direkt intill vattnet. De håller öppet året om för fika- och matgäster.

Sigurdristningen

En av Sveriges främsta fornminnen. Den tusenåriga ristningen skapades av en mäktig kvinna vid namn Sigrid. Bilderna återger episoder ur sagan om Sigurd Fafnesbane och bygger i grunden på samma berättelse som Tolkien’s ”Sagan om Ringen”.

Bokskogen

Sundbyholm har något så exotiskt som Europas nordligaste icke-planterade bokskog. Bokskogsalléerna som leder upp till slottet planterades på 1700-talet. Ta med picknick eller svampkorg och insup bokskogens magi.

Skärgårdsliv

Mälarens längsta naturliga sandstrand finns i Sundbyholm. Sommartid kan du hitta dig en egen badvik i den örika skärgården. Via slottet finns kanoter att hyra. Och mellan maj-augusti kan du boka gästhamnens vedeldade bastu med utsikt över Mälaren.

webben_naturen

Naturupplevelser

Sundbyholm erbjuder en rad varierande leder och naturreservat att utforska – tills fots eller på cykel. Totalt finns åtta leder som utgår från eller passerar genom Sundbyholm, alltifrån enklare promenadstråk till längre vandringar och cykelleder.

Shape Copy 9

Vandrings- och cykelleder

I Sundbyholmområdet finns två naturreservat: Sundbyholms och Sundbyåsens. Här hittar du fem olika vandringsleder och tre cykelleder i varierande längder och landskap.

Gyllenhielmska leden (36 km)

Denna vackra vandringsled sträcker sig från Årbystugan utanför Eskilstuna, via Torshälla till Sundbyholms gästhamn och vidare till Björsund. Vandringen passerar genom skog, byar med röda husknutar, över bergknallar och fält.

Sigurdslingan (2,4 km)

En vacker vandring med Sigurdristningen som slutmål. Leden startar vid slottet och löper sedan genom Sveriges nordligaste bokskog.

Brouddspromenaden (1,8 km)

Ett lättsamt stråk runt hela slottsudden. Promenaden går längs Mälaren strand och tar vägen förbi hamncaféet.

Oxuddsslingan (2,5 km)

Naturskön promenad mellan slottet och fågeltornet. Vägen går genom skog och med glimtar av Mälaren mellan trädkronorna.

Mälardalsleden (440 km)

Sveriges äldsta cykelturistled som går genom Sundbyholm och vidare runt hela Mälaren. Historiska sevärdheter, pittoreska småstäder, mysiga gårdsbutiker och förstås sjöutsikt är sådant som förgyller den här mestadels lättcyklade leden.

Åsslingan (3,7 km)

En skogspromenad över Sundbyholmsåsen och fram till Sundby kyrka. Leden går genom blandskog av tall, asp, björk, ek och bok.

I runornas spår (13 km)

En trevlig cykeltur mellan Eskilstuna och Sundbyholm. Du passerar fornminnena: Klosters kyrka med Eskilstunakistan, Runstenarna vid Balsta, Stora Tidöstenen, Lövhultastenen och Sigurdristningen. Längs leden finns fina picknickplatser och informationstavlor.

Näckrosleden (700 km)

Denna cykelled slingrar sig genom det sörmländska landskapet längs vackra och mestadels lågtrafikerade vägar. Längs vägen passerar du vackra sjöar och den öppna Sörmlandskusten med fjärdar och skär.

Kvinnor tar selfie i skogen. Vandringsled.
naturupplevelser-bild-3
Par på skogspromenad. Höstig dag i skog.
Häst på travbanan
naturupplevelser-hero
Löpning i skog. Kille joggar på skogsväg.
Kajaker på en sjö i solnedgång
Shape Copy 9

Mat & dryck

I Sundbyholm kan du äta och fika med Mälarutsikt eller mitt i händelsernas centrum på travbanan. Avsluta sedan dagen med en trerättersmiddag på slottet. Sundbyholm kryllar också av vackra picknickplatser såsom slottsparken öppen för allmänheten.

Slottsvalven Bistro & Bar by Sundbyholmsslott

Njut av en trerättersmiddag eller afternoon tea i slottsmiljö.

Sundbyholms gästhamn

Fika eller ät en god lunch med Mälarutsikt! Caféet har öppet året om och anordnar ibland särskilda tillställningar såsom brunch och kräftskiva.

Stallbacksrestaurangen

Här kan du alla vardagar äta dagens lunch. Övriga tider är restaurangen öppen i samband med evenemang och för bokning.

Men eating Vegan Creamy Roasted Pumpkin Soup
Shape Copy 9
Men eating Vegan Creamy Roasted Pumpkin Soup