Slider_marmelad
Sundbyholms_gasthamn-2825

Mitt i Mälaren, vid en av de allra vackraste vikarna, bjuder systrarna Ulrica och Helena in till sitt smultronställe – Sundbyholms Gästhamn med tillhörande restaurang. Här kan du som besökare njuta av långa bastubad, hemlagat och hamnbakat och få det där lilla extra när det kommer till service.

Det var när Ulrika Sjöberg flyttade till Sundbyholm som drömmen att ta över gästhamnen i området hon besökt sedan barnsben började gro. Så ofta hon vågade frågade hon den tidigare ägaren om det inte var dags att låta någon yngre ta över. Efter fem års uppvaktande blev svaret ja.

– Tänk att 15 år har gått sedan den dagen. Vi är jättestolta över att vi har lyckats förvandla en sommarverksamhet, baserad på gästhamn, korv och glass, till ett lönsamt året-runt-företag med tio heltidstjänster, säger Ulrika och ler mot storasyster Helena Pagoldh, som sitter mittemot vid ett av restaurangens grafitmålade matbord.

 Det är tidig morgon och systrarna är mitt uppe i sitt sedvanliga morgonmöte. Samtalet rör sig från schemaläggning via inköp av nya stolar till underhåll av gästbryggan, där ett hundratal båtar ligger förtöjda sommartid.

Sundbyholms_gasthamn-2790
Från rookies till driftiga företagsledare

Helena berättar att både hon och syrran var riktiga rookies när de tog över verksamheten 2008.

– Ulrika jobbade inom Polisen och jag var butikschef. Men tack vare vår långa relation till området kände vi oss ändå trygga. Vi badade här som barn, hängde vid grillplatsen som tonåringar och hälsade ofta på vår moster som hade stuga i det område där Ulrika nu bor permanent. Dessutom var jag båtägare med koll på vad som skiljer en bra gästhamn från en dålig.

En förklaring till att systrarna lyckats driva upp omsättningen från dåtidens 2,6 miljoner till dagens 11 miljoner per år, är inte bara den förbättrade servicen i gästhamnen. Förklaringen ligger lika mycket i deras förmåga att locka gäster året om.

Sundbyholms_gasthamn-2646

En av de mer populära sommaraktiviteterna är att hyra den vedeldade bastun som ligger på en halvö ett par hundra meter utanför gästhamnen, med fantastisk utsikt över Mälaren. Hit tar man sig enklast med en av gästhamnens flottar. Med sig på färden kan man få både mat och fika.

Men lika lätt som det är att driva den här typen av verksamhet sommartid, lika utmanande är det på vintern.

– Vår lösning för vintertid är att utnyttja vårt Mälarnära läge för möten och sammankomster. Det kombinerar vi med en ännu mer ambitiös meny. Vi lagar alltid bra mat på fina råvaror, men under vinterhalvåret har vi mer tid att stå vid spisen. Då bakar vi även allt bröd och alla bakverk här i huset. Mycket smör ska det vara, ler Ulrica.

Håkans mazariner och matiga våfflor

Hon försvinner iväg till köket och kommer strax tillbaka med en silverbricka dukad med cappucino, morotstårta och tre sorters mazariner.

– Den som inte har provat Håkans mazariner har missat ett guldkorn.

På frågan hur systerskapet mår av att ses sju dagar i veckan året runt svarar Ulrica att upplägget är möjligt, just för att de har varandra.

Sundbyholms_gasthamn-2724

– Jag hade inte kunnat göra det här med någon annan på den här jorden. Vi är aldrig lediga, inte ens på kvällarna och alltid blekast i kommunen sommartid. Men tack vare våra olika styrkor – och att vi känner varandra så bra – så får vi ihop det.

– Jag håller med. Det ligger en stor en trygghet i att vi liksom aldrig kan göra slut med varandra, säger Helena.

Sundbyholms_gasthamn-2665

FAKTA/ Det här är Sundbyholms gästhamn

Systrarnas verksamhet består av en året-runt-öppen restaurang med fullständiga rättigheter och en gästhamn med ett 90-tal båtplatser, där en mängd faciliteter ingår i hamnavgiften. Sommartid finns en glasskiosk med Mälarens kanske maffigaste utbud av mjukglass, skopglass och styckglass.

Gästhamnens faciliteter:
(vissa mot avgift):
– Dusch
– Toalett
– Bastu
– Tvättstuga
– Café
– Restaurang
– Grillplats
– Badplats
– Lekplats
– Parkering
– Eluttag
– Gasol
– Dricksvatten
– Miljöstation
– Slamtömning
– Latrin
– Trailerramp
– Husbilsplatser