sundbyholm_ideverkstad_1920x1080
Sundbyholms_slott_low-6832

På en kulle, med utsikt över en av Mälarens längsta gästhamnar, ligger Sundbyholms 1600-talsslott. Här kan du som besökare njuta av en ambitiös matsedel, mordgåtor i historiska festlokaler och rekreation i både slottspark och lummig bokskog. Hör Christin Widerberg berätta om det skräddarsydda aktivitetsutbudet och hur det gick till när en civilekonom sadlade om och blev slottsfru.

– Jag minns första gången jag kom körandes genom slottsallén. Det var en dag i maj och solens strålar genom det skira bokskogstaket skapade ren magi. När jag sedan fick syn på alla historiska byggnader på slottsområdet var jag såld, berättar Christin Widerberg, som tillsammans med maken Eric Johansson tog över hotell- och restaurangverksamheten 2004, från Erics pappa och hans partner.

Sundbyholms_slott_low-6788

På frågan om det var nervöst att lämna tryggheten som två civilekonomlöner gav, är svaret ”absolut inte”.

– Våra jobb tog oss utomlands under stora delar av barnens uppväxt. Vi har gjort många nätter på både konferensanläggningar och hotell, så vi förstod redan produkten. Det kändes faktiskt bara spännande, säger Christin och vinkar iväg oss på en rundtur.

Vi börjar i stugorna, som just nu genomgår totalrenovering. Christin visar stolt upp blommiga tapeter, tygprover samt en lönndörr som låter stugan användas av en större familj.

Vi går vidare till en stor tegelbyggnad från 1960-talet, där nästan alla rum har sjöutsikt över Mälaren och marinan.

Sundbyholms_slott_low-6798

De lyxigaste sviterna finns i herrgården, precis intill slottet. Samtliga sviter är rymliga, historiskt inredda och har kakelugn och badkar. Och det är förstås här de flesta bröllopspar väljer att bo.

I själva slottet finns restaurang, festvåning, frukostmatsal och ett källarvalv som rymmer Eskilstunas största vinkällare, bar och ett antal sällskapsrum för gästerna.

Alla uppskattar en tidsresa

På helgerna är godset ett weekendhotell som erbjuder allt från teaterpaket till champagnepaket med slottets sommelier. På veckodagarna förvandlas det till ett konferenshotell med stort fokus på gruppaktiviteter och kickoffer.

– Jag älskar att leka med gästerna. Det är nästan alltid aktiviteterna man minns från en konferens eller kick-off. Vi har lång erfarenhet av att skräddarsy aktiviteter till olika konferensgrupper – både med externa aktivitetsbolag och i egen regi. Vad sägs om skattjakt, teambildande pussel, smak-och-doft-promenader och kreativt måleri i Prins Eugens anda?

Sundbyholms_slott_low-6858

Det mest unika är nog ändå de historiska temamiddagarna, så som vikingamiddag och en hovlik 1700-tals-maskeradbal.

– Att göra en tidsresa och testa på ett annat sekel är uppskattat av alla, säger Christin.

Svensk husman möter fransk klassiker

Oavsett gäst läggs stor vikt vid menyn. Slottet har en egen konditor och flera välrenommerade kockar har stått på slottets lönelista genom åren.

– Nästan allt som serveras är tillagat från grunden i slottsköket, eller bakat i slottets konditori. Vi erbjuder både svensk husmanskost och franska klassiker. För klimatets skull följer våra menyer säsongerna.

Det går bra nu!

Trots att det inte finns så många företag i närheten har paret inga problem med beläggningen.

– Just nu går det oförskämt bra för oss. Det beror givetvis på att Covid-restriktionerna är borta, men även på att vi aldrig sitter nöjda utan hela tiden hittar på nytt. Och självklart står den härliga miljön här på Sundbyholm för en stor del av attraktionskraften.

slottet-1

Uppdelningen mellan Christin och Eric är tydlig. Hon är marknadschef, han VD med ansvar för bland annat nyanställningar, myndighetsrapportering och byggnadstillstånd. En tydlighet som gör att Christin strax ska våga uppfylla ytterligare en livsdröm.

– Nu har vi gjort det här i 18 år. Och med ett självgående och otroligt proffsigt personalteam kommer jag fasa ut mig. Jag har alltid drömt om att bli författare. Så nu ska jag på heltid få ägna mig åt min passion, att bygga upp fantasivärldar. Så vem vet, nästa år kanske det blir jag som skriver mordgåtorna som spelas här på slottet. Kom hit om ni törs. Jag har väldigt livlig fantasi, skrattar Christin.

Sundbyholms_slott_low-6824

Vi tackar för oss och vinkar hejdå till den modiga slottsfrun på Sundbyholms Slott, vänder reportagebilen och kör sakta hemåt genom godsets magiska bokallé.

Slottets spännande historia

Under medeltiden var Sundbyholm klostergods och tillhörde Eskilstuna Johanniterkloster. Vid reformationen 1527 drogs egendomen in till kronan av Gustav Vasa. 1597 gav hertig Karl – senare Karl IX – egendomen till sin son, Carl Carlsson Gyllenhielm. Det var han som 1639-1648 lät uppföra själva slottsbyggnaden som sommarviste.

1939 köptes godset av Eskilstuna stad. I slutet av 1940-talet restaurerades slottet, vilket gav både restaurang och konferenslokaler. Samtidigt anlades friluftsbad, båthamn, bryggor, campingplats och ett område för fritidshus.

1987 såldes hotellet med tillhörande byggnader till Sundbyholms Slott & Konferenshotell, som bland annat drevs av Erics pappa Tore som en av huvudägarna.  

2004 tillträdde det nya ägarparet Eric Johansson och Christin Widerberg, som genom åren har renoverat och byggt om flertalet rum, sviter och konferenslokaler. Verksamheten är miljömärkt och har fyra stjärnor.

 

Vill du veta mer om Sundbyholm slott? Klicka här!